Рафтове за растения

За мен растенията са много важна част от интериора, защото създават уют и вдъхват живот в предимно белия ми дом. Вкъщи стените са бели, както и голяма част от мебелите, като акцентите са ни основно в тъмно сив цвят, както и светло дърво. Ето защо растенията ми позволяват да вкарам цветност и да подчертая определени кътове от дадена стая.

Ще ви разкажа за едно много просто, но ефектно решение, което при мен успя да промени изгледа на дневната в частта между кухнята и масата за хранене. Пространството седеше празно и беше много подходящо за растения, които не обичат директно слънчева светлина, а дори и сянка.

Избрахме съвсем прости рафтове от ИКЕА, които нямат подпори – закачват се скрито за стената и седят като залепени. Решихме те също да са бели, а да създадем контраст чрез зеленина.

Точно тези рафтове издържат тегло до 3 кг., така че са идеални малки и средни саксии или кашпи. Монтирането им е малко трудно, макар и да не изглежда така. Първо се пробиват дупки в стената за дюбели, след което рафтовете се окачат на тях и това напасване е малко изнервящо, но пък резултатът си струва.

Тъй като мястото е с по-слаба осветеност – макар да се намира точно до прозорец, то остава по-скоро в сянка, без директни лъчи, за мен беше много труден избор какви растения да разположа там. Това от своя страна се оказа по-скоро плюс, защото ми позволи периодично да променям обитателите на рафтовете, с което да разнообразявам гледката и за нас.

 

Имаше момент, в който бях подбрала само синкаво-зелени растения с восъчно покритие, но не им понесе липсата на пряка светлина и явно не съм ги снимала.

В момента съм разположила двете ми Тиландсии и една изкуствена тревичка на най-тъмния рафт отгоре:

 

Би следвало на тях да им е добре там, според това, което прочетох.

На вас може и да не ви се стори кой знае колко уютно, но като цяло, аз съм любител на простички решения и за мен изчистеният интериор е много важен. Затова и си падам по светли цветове и минимум детайли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *