Орхидеи: къде бъркам?

Орхидея 1Освен кактусчетата и останалите сукуленти, към момента на следващо място като население са орхидеите ми. Вкъщи имам 4 и на работа още една. Общото между всички тях е, че съм ги получила като подаръци за рождени дни. Преди това бях чувала, че орхидеите са „капризни“ растения, гледат се много трудно, въобще – не са като за мен. Но след като получих няколко такива, вече нямам място за оправдания и трябва да се науча как да ги гледам.

Първите две получих преди 4 години. Те са от по-дребничките видове:

Орхидея 1Орхидея 2

 

 

 

 

 

 

 

Тогава ги видях запоследно с толкова много цветове. Сигурно се сещате, но след като прецъфтяха, мина доста преди да има някакво развитие. Държах ги уж на светло, но не на директна слънчева светлина. Вероятно все пак не им е било достатъчно светло, но на последен етаж със западно изложение, през лятото щях да ги изпържа както си му редът. И така близо 2 години почти никакво развитие, освен някое друго листо или нов корен.

Орхидея 1

Орхидея 2

Приятелка ми каза, че и нейните били така, докато не започнала да ги полива сериозно – даже направо винаги държала вода в кашпата или чинийката и те започнали да цъфтят. Реших и аз да пробвам и след няколко месеца имаше ефект – въздушните корени станаха гигантски и се появиха цветоноси. Това ми беше най-големият успех с тях. Само дето преди това успях да измразя голяма част от цветовете, защото държах отворен прозоред през зимата в близост до тях:

Орхидея 2

Орхидея 1

Орхидея 1

След като прецъфтяха, реших да ги пресадя и зарових въздушните корени, защото ми се пречкаха. Е, мисля, че тогава ги съсипах, защото отново почти 2 години не цъфнаха. Тази зима им се появиха цветоноси, но пъпките изсъхнаха и не успяха да цъфнат. Мисля, че отново успях да ги простудя.

В момента едната има хубави въздушни корени, но другата ме притеснява, защото корените изглеждат изгнили:

Орхидея 1

Орхидея 2

Миналата година получих прекрасна огромна бяла орхидея от колеги. От страх да не я разнасям навън през февруари, я оставих да си живее в офиса до северен прозорец – много светъл, но без директна светлина. Също така без опасност от измръзване, защото не се отваря.

Орхидея 3

Имаше 1 цветонос, който след време прецъфтя, но не изсъхна. Държах я винаги в малко вода. Корените ѝ си седяха супер свежи. И ето че един ден видях 2 нови разклонения от цветоноса. Освен тях, израсна и изцяло нов. И така – 20 цвята дами и господа, големи колкото дланта ми, невероятно красиви.

Орхидея 3

За последния ми рожден ден получих още 2 прекрасни орхидеи, които все още цъфтят, но не се знае кога пак ще им се случи, макар че на лилавата се появи още едно разклонение:

Орхидеи 4 и 5

И така, ето моите изводи до момента от съжителството с орхидеи, направени по трудния начин:

  • Старанието невинаги дава резултат, дори по-скоро не дава.
  • Постоянното напояване помага, стига да не се прекалява. Балансът е трудна работа.
  • По-добре да не проветряваме през зимата, особено когато сме разсеяни и забравяме отворения прозорец за 30 минути при -10 градуса.
  • Въздушните корени не се пипат и не се заравят в пръст, все пак са въздушни.
  • Торене с тор за цъфтеж, когато няма цветове, не помага.
  • Големите орхидеи се гледат по-лесно.
  • Тези с червеникаво-лилави цветоноси се разклоняват.

Всичко това обяснява защо търся експертна помощ и съвсем скоро ще ви представя една дама, която не се плаши от такива въпроси, отглежда интересни видове орхидеи и им прави жестоки снимки. Няма да издавам повече, нямам търпение да науча интересни детайли от света на орхидеите, така непознат за мен.

2 коментара към “Орхидеи: къде бъркам?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *