Orchid Master: Надя Йовчева

Vanda tricolorКакто ви разказах, все още не разбирам орхидеите и трудно си комуникирам с тях. За да не карам само на проба-грешка, реших да се допитам до експертното мнение на Надя Йовчева. Тя отглежда основно орхидеи и има много опит с тях, а също така е и запален пътешественик по екзотични дестинации. Намира орхидеите в естествения им хабитат и успява да ги улови в убийствени снимки. Но нека сама да ви разкаже повече.

Nadya's OrchidsКак се казваш?
Казвам се Надя, на 34 години съм и живея в Германия (NRW).

С какво се занимаваш?
Аптекар съм.

От колко време отглеждаш орхидеи?
Отглеждам орхидеи от 11 години.

Защо ти харесват?
Харесват ми, защото имат едни от най-атрактивните цветове, които съм виждала, и най-вече заради предизвикателството да отглеждам тези екзотични тропически видове в моя апартамент.

В момента колко растения имаш?
Момент, трябва да ги преброя… 50.

Кои са ти любимите видове и как се сдобиваш с тях?
Любимите ми видове са от рода Phalaenopsis: amboinensis, sumatrana, zebrina и violacea. Орхидеи си купувам онлайн или при някои от големите фирми тук на място (Orchids and more, Schwerter Orchideenzucht или Orchideen Lucke)

В какъв вид пристигат орхидеите при онлайн поръчка, няма ли поражения?
При онлайн поръчки може да се случи орхидея да бъде изпратена прекалено влажна и да изгуби всички корени по време на транспорта. Най-често при Cattleya орхидеи. Друг проблем е, че никога не се знае колко е голяма орхидеята, има ли здрави корени или евентуално вредители.

Кои са основните съвети, които би дала за здрави и красиви орхидеи?
Поглеждайте всеки ден орхидеята. Как изглеждат листата? Светли или тъмно зелени, как са корените сухи или влажни. Веднъж на седмица е желателно да се забърсва прах от листата. Самата орхидея показва дали се чувства добре!

Добре ли е, когато орхидеята има нови листа, но така и не цъфти? През колко време цъфтят щастливите орхидеи?
Когато орхидеята расте, е винаги добре. Защо не цъфти е трудно да се каже. Може да е проблем с температурата или светлината, но има и орхидеи, които цъфтят само веднъж в годината и то не всяка година. Зависи от съответния вид или хибрид. При някои орхидеи трябва много търпение. Има Phalaenopsis видове, които цъфтят по 3-4 пъти на година, и хибриди, които цъфтят само веднъж!

Как различаваш вид от хибрид?
По цветовете и хабитуса на растението. Това на пример е хибрид:

А ето и вид:

 

View this post on Instagram

 

#phalaenopsisschilleriana

A post shared by @ nadyas_orchids on

Какви са оптималните условия за отглеждане?
Условията зависят от вида или хибрида. Аз мисля, че в България ще е най-лесно ще е да се отглеждат Cattleya или Vanda орхидеи. Те са много издръжливи на промени в температурата и влажността на въздуха. Но отговорът на въпроса е: парник с подходяща температура и влажност на въздуха между 80-95%, с добро проветрение!

Еха, а ако нямаме място за парник и разполагаме само с перваз на прозорец, какво да правим? Има ли значение на коя посока гледа и дали и кога огрява слънцето? Добре ли е да ги излагаме на директна слънчева светлина?
Много малко орхидеи обичат директна слънчева светлина. Повечето обичат източни или западни прозорци. Някои орхидеи обичат също и светли прозорци със северно изложение. При южно изложение между 10:30 и 17:00 ч. трябва непременно да има щори или пердета, които да филтрират част от светлината, освен през зимата.

Трябва ли да пресаждаме орхидеите и колко често?
Орхидеи в органичен медиум трябва да се пресаждат на 1-4 г. в зависимост от субстрата. Орхидеи в неорганичен медиум – на теория не, но на практика и те, например заради мухъл в субстрата от преполиване.

Каква е разликата между органичния и неорганичния субстрат? Как разбираме кой да изберем?
Органичната материя като мъх, кора от пиния се разгражда с времето и става токсична, затова се налага да се пресаждат орхидеите. Неорганичен субстрат е например гранулат от Ton (Semi Hydroponic). С него експериментирам в момента, но не съм много доволна. За мен най-добрият субстрат е Sphagnum Moos в пластмасова чаша.

 

Sphagnum Moos

 


Ти какви торове използваш?
Използвам тор на гранулат, който се разтваря постепенно за около 6 месеца. Поливам със смес 2/3 дестилирана вода и 1/3 от чешмата. Тук водата е много твърда. Този субстрат задържа много влага, така че е достатъчно само да напръскам отгоре с вода.

Трябва ли да торим?
Да! Трябва да се тори, но как зависи също от самата орхидея!

Как си събрала всичките знания и умения – четеш отнякъде, гледаш видеа или пък експериментираш?
Много неща научих от форуми, от YouTube канала MissOrchidgGirl и от www.orchidspecies.com

Кога започна да ги снимаш и какво улавя според теб добрата снимка?Започнах да снимам орхидеи по време на ваканции. Бях изключително очарована от орхидеите в тропиците. През 2013 г. видях за пръв път “дива” орхидея в Мексико: Еpidendrum stamfordianum, и естествено я снимах!

Epidendrum stamfordianum

 

Снимката трябва да улови красотата на орхидеята. Фотографията е фантастичен начин да се представи нещо от различна перспектива с детайли, невидими на пръв поглед!

Покажи ни най-любимите си орхидеи!
Моите любими орхидеи са Саttleya maxima и Phalaenopsis zebrina.

Cattleya maxima
Cattleya maxima

 

Phalaenopsis amboinensis
Phalaenopsis amboinensis

 

Phalaenopsis zebrina
 Phalaenopsis zebrina

 

Phalaenopsis zebrina
 Phalaenopsis zebrina

 

Phalaenopsis violacea coerulea
Phalaenopsis violacea coerulea

 

Phalaenopsis sumatrana
Phalaenopsis sumatrana

 

Cattleya leopoldii
Cattleya leopoldii

 

Vanda tricolor
Vanda tricolor

 

Последвайте Надя в Instagram за още прекрасни снимки от нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *