Как започнах да пия крафт бири

Е, логично е да започна тази категория в блога с това как всъщност започнах да пия крафт бири. Нямаше някакъв конкретен момент на просветление или пък някакво прозрение, то просто се случи постепенно.

Винаги съм обичала пивото целогодишно, противно на всички схващания и ужасно тесногръди твърдения, че бира се пие само през лятото или пък че тъмната бира е характерна за зимата.

В началото на 2011 при едно посещение в Германия изкупихме доста бири от някакъв супермаркет. Тъй като купихме по 1 бутилка от всички, а бяхме 4 човека, решихме, че ще ги делим по равно (голяма грешка – който пие бира, не умира, но който я смеси…). Понеже не си давахме илюзии, че ще ги запомним, всеки си направи по една таблица с 3-4 показателя – доста добре се бяхме ориентирали, предвид че никога не бяхме чели как се ревюира бира. Тогава излезе, че от всички немски бири, най-много ни хареса полската Tyskie  – съвсем приличен лагер.

Някъде през 2012, когато все по-често можеше да се намери истинска чешка бира по заведения, барове и закусвални, аз избрах да пия по-хубава бира. Постепенно покрай моя приятел и спътник в живота, който си постави за цел да опита всички бири, налични по магазините, аз също се понаучих и започнах да експериментирам.

И тъкмо действително бяхме опитали почти всички бири на пазара към момента, когато през 2013 изведнъж крафт бирената революция ни заля и ние се примирихме, че няма да опитаме всички бири на света, но поне пък можем да  се пробваме.

И от тогава, вече няколко години, щастливо „дегустирам“ крафт бири. Пробвала съм може би към 500 бири, но не всички съм документирала, разбирайте – снимала. Няма и да лъжа – естествено, не помня всички от тях нито като имена, нито като вкусове – от много дегустации така става. Нямам претенции за ценител, познавач, критик, но все пак ще си позволя да споделям личното си мнение за бирите, които тепърва ще опитвам и силно са ме впечатлили.

Любимите ми стилове са: Stout, Imperial stout, Porter, IPA. Много често мога да бъда забелязана и да пия съвсем прости чешки лагери, които също много ценя.

Тук можете да видите част от личната ми колекция от тествани бири: https://www.instagram.com/plantsvsbeers/

Тук можете да видите всички бири, които Пешо (споменат по-горе) е снимал, но и аз съм опитвала поне с една глътка: https://twitter.com/MarinovDesign

2 коментара към “Как започнах да пия крафт бири”

  1. Хей, да, прав си! Аз си бях свалила приложението преди известно време, но после го изтрих. Ще му дам втори шанс! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *