Какво пих и беше ОК #8

Продължавам с приятните запознанства с бири, с които започна януари за мен. На някои попаднах слуачайно, други ми бяха подарени от добри хора, а с трети съвсем нарочно се сблъсках.

Little Black Dress от Uiltje – холандска пивоварна с отличителни етикети и совичка като маскот. Както те самите са написали в сайта си – през деня пият някакви стандартни неща, а нощно време експериментират с крафт бира, за която ползват вода от кладенец в гр. Haarlem. Имат си и бар, в случай че имате път натам.

Преди време пих Bird of Pray IPA от същата пивоварна, която беше ОК, но не ми се стори кой знае какво. Тъй като напоследък съм на black IPA вълна, реших да си сипя една Малка черна рокля, която даже е Double black IPA. Бирата много ми допадна – черна и плътна, горчива и ароматна. Усеща се препечен малц, приятна горчивина с нотки на кафе и тъмен шоколад. Алкохолният процент от 8.8% примамливо не се усеща.

Black Shark от Camba

През далечната 2013 едни от първите крафт бири, които опитах, бяха на Camba Bavaria и така започна всичко. Сега вече са с различни етикети, но немската пивоварна продължава да предлага страхотни и качествени крафт бири.

Black Shark ми се стори ужасно горчива – 120 IBU, но предполагам, че и предшественицата ѝ оказа влияние. Ако Mochaccino Messiah беше нещо като алкохолно еспресо, то тази беше късо двойно кафе. Черна с кафява пяна, препечена, много кафена бира, без следа от сладост.

Põhjala Cocobänger – же-сто-ка. Черна бира с тъмнокафява пяна, гъста мазна. Страхотен аромат на кокос, кафе, сладост, ванилия. Имперски стаут с кафе от Коста Рика. Вкусът е богат – кокос, какао, кафе, шоколад, ванилия, ликьор. Една идея по-сладка за моя вкус, но определено много, много добра бира. Нещо като течен десерт. Наскоро опитах и Põhjala Jõuluöö, която вече наистина ми беше твърде сладка, но тази е повече от чудесна.

Hoptopod от Dogma – на работа доста се говори за тази бира сред колегите и след като ми я препоръчваха няколко пъти, накрая ми донесоха да я тествам, за което мога да съм благодарна. Dogma е сръбска пивоварна, която много нашумя напоследък и у нас. След откриването на новия бар Vitamin B, на което не успях да отида, имаше и представяне и среща с пивоварите от Dogma, на което също не успях да отида. Надявам се скоро да посетя и бара, както и да опитам още нещо от Dogma.

Hoptopod е много охмелена бира, както можете да се досетите. Ароматът е много свеж – тропически и плодов, както самите пивовари са го описали. Супер приятна бира, определено освежаващо хмелено шамарче. Ще се пие пак.

Dogma Hoptopod IPA #dogma #dogmabrewery #hoptopod #hoptopodipa #ipa

A post shared by Desislava Kancheva (@plantsvsbeers) on

Colonia от BraufactuM 

Съвсем случайно в кварталното нон-стоп магазинче открихме интересни бири, сред които няколко от BraufactuM – пионери в немския крафт. И те са от тези крафт пивоварни, които вече са толкова масови, че идеята се е позагубила. Преди може би около 3 години, когато се появиха, бяхме откачили с Progusta и опушената Roog. Няколкостотин бири по-късно, вече не ни се струват толкова яки.

Конкретно за Colonia в стил Kölsch мога да кажа хубави неща. Бирата е светлозлатиста, съвсем леко мътна, с приятен плодов, цитрусов вкус, баланс между малцова сладост и хмелена горчивина. Макар че е много субективно, според мен си е съвсем ОК бира за всеки ден.

Вижте още:

Какво пих и беше ОК #7

Какво пих и беше ОК #6

Какво пих и беше ОК #5

Един коментар към “Какво пих и беше ОК #8”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *