Какво пих и беше ОК #6

Е, след толкова вкусни сармички, време е и за някои прекрасни бири, с които животът ме срещна през декември. А определено натрупах материал за споделяне.

 

 

 

Madness IPA от Wild Beer – завръщането на английската крафт пивоварна Wild Beer у нас, благодарение на Brewforia.bg, беше отбелязано в бар Kanaal, където тези бири се появиха за пръв път. За да затвърдят името си, от Wild Beer подхождат нетрадиционно, дори диво, по отношение на алтернативни методи за ферментация и нетрадиционни видове мая, включително дива, в допълнение към отлежаването в бъчви и смесването на варки. Определят се като истинска farmhouse пивоварна, споделяща пространството си с местна мандра.

В Kanaal опитах наливна Puritan Tropical Hazy NEIPA, която беше приятна, но по цвят и мътност не ми приличаше на NEIPA.

На второто място от представянето на тези бири – CUSH.bar, опитах Madness IPA, която беше жестока! Когато си помисля за готин IPA, си представям точно това – силно охмеляване, приятна горчивина, аромат на цитруси, приятна плътност.

Põhjala Mets Black Forest IPA – много харесвам тази пивоварна и досега не съм попадала на нещо от нея, което да не е страхотно! Естонската пивоварна Põhjala съществува от 2011 г. в Талин и е създадена от бирени ентусиасти и домашни пивовари – каква изненада. Главният им пивовар е шотландец и е работил няколко години за Brewdog, но като цяло са вдъхновени от местната природа и кухня. Залагат или на интересни съставки, или на дълго отлежаване.

Конкретно за Mets мога да кажа, че е прекрасен, богат на вкус черен IPA. Бирата е създадена с връхчета от смърч и червени горски плодове – боворинки, малини, касис. Усеща се наистина „горски“ вкус, който трудно мога да опиша, но определено доста ми допадна. Плътна черна бира, едновременно някак „борова“, карамелена и кафена – определено ми е в топ.

Barcelona от Barcelona Beer Company – празнично посетих гр. Русе и по-конкретно бирария Roger’s. Препоръчвам мястото заради разнообразието от бира, вкусна храна и приятна музика. Има доста чешки лагери, български крафт бири, английски ейлове.

Водата, като една от основните съставки на бирата, има голямо значение за вкуса ѝ, а в Barcelona Beer Company използват вода от Montseny Nature Park, Font del Regàs.

Barcelona е приятен, съвсем нормален Pale Ale, много приличащ на българските такива, което може да се изтълкува двузначно. Тук съм нито/нито – нищо особено, но в същото време ОК бира.

Zubr Grand 11 – супер чешка бира, хубаво горчива и с приятен кехлибарен цвят.

Spencer Trappist Imperial Stout – тази бира беше част от подаръка за рождения ден на моя Биролюб. Егоистично и преднамерено избрах имперски стаут 750 мл., за да бъде споделен с мен.

Spencer са ми доста странни – трапистка пивоварна в Америка. Сред монасите от St. Joseph, които произвеждали сладко, за да се издържат, се появил един с интерес в пивоварството. Стажувал в местна крафт пивоварна, запалил и други, след което се свързали с братята си траписти от Европа – погостували им, дегустирали и си отворили пивоварна в техния град Спенсър, Масачузетс.

Опитвала съм техния Trappist IPA, който беше мнооого приличен.

По отношение на Trappist Imperial Stout мога да кажа, че е страхотен. Много черен, плътен, с аромат на карамел, усеща се приятна, но лека първоначална сладост и вкус на сушени плодове, много кафена горчивина като завършек. Страхотен е за подарък, предвид че бутилката е по-интересна – голяма, с коркова тапа и тел. Самата идея за американска трапистка бира също е нещо впечатляващо за мен. Написаното на етикета – да се комбинира със семейство и приятели, важи с пълна сила.

Вижте още:

Какво пих и беше ОК #5 (или не беше)

Какво пих и беше ОК #4

Какво пих и беше ОК #3

Какво пих и беше ОК #2

Какво пих и беше ОК #1

3 коментара към “Какво пих и беше ОК #6”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *