Баси кефските щъркели

И тъй като наистина направих пауза в блога, смятам да наваксам. Освен че рисувах и импровизирах, междувременно трябваше да се вдъхновявам с бира. А последните 2 седмици определено бяха интересни за българския (или пък не) крафт.

На 21.04 в Nosferatu беше представянето на Баси кефа – новото творение на Beer Bastards от Бургас. Изчистената визия определено доста ми допада. След Опасен чар, който е супер, и Дами канят (до която не се домогнах!), Баси кефа е третата бира в семейството. Това е white IPA, охмелен с Citra, Mosaic и Columbus. Супер свеж IPA, с цитрусови нотки, леко малцов и сладък, с горчив финал. На цвят е приятно кеФлибарена, леко мътна. Единствено имах следния дисонанс – очаквах да е много лека и пивка за лятно слънце, паркове, плажове и следобедно бохемство, но тези 6.7% леко биха ми объркали плановете – не е за наливане, както се казва.

Също така съвсем наскоро на пазара се появиха и още 3 български бири, този път от Варна. Brothers Brew Team представиха american pale ale, rye IPA и stout. До момента съм опитала стаута и pale ейла. Със сигурност стаутът Little Princess с какао и малини ми хареса – имаше доста добра плътност.


Светлият им ейл Hello, World! обаче не ме впечатли особено. Усетих миризма на мая в аромата, горчива на вкус, но нищо особено. Иначе е доста лека.

28.04 пък беше наситен със събития, както все се случва – та в един ден бяха откриването Crafter – ново място за крафт бира и вино, и представянето на новия Бял щърк – Cosmic Debris. Минахме в слънчевия следобед през Crafter, за да уважим усилията на хората зад Brewforia – мястото е със супер локация и хваща две необятни теми – бирата и виното. Но тъй като лично аз, когато излизам с приятелки, имам точно такъв сблъсък – къде да се отиде, за да има и бира за мен, освен коктейлчета и вино, Crafter е подходящо място, тъй като е магазин с дегустационна част и подходящи мезета.

Wild Beer Fresh #wildbeer #wildbeerco #fresh #freshbeer #paleale

A post shared by Desislava Kancheva (@plantsvsbeers) on


По отношение на новия Бял щърк какво да кажа – силно охмелен IPA, вдъхновен от стила West Coast IPA, който аз доста харесвам. Макар че напоследък отзивите за творенията на Бял щърк не са особено добри (по-скоро за партидите), самата аз се сблъсках тежко с техния White Stout, но при мен по-скоро беше въпрос на вкус, смятам, че Cosmic Debris е много добро попадение. Опитах я наливна в Nosferatu – добър аромат, приятен вкус, само дето както и при Баси кефа – не ми е много лятно пивка с тези 7%.

 
Освен това отново на 28.04 е отворил нов крафт бирен бар във Варна – Diagonal. Надявам се лятото да прелетим натам.

Ако върна лентата още малко назад – преди месеца-два излезе още една нова българска бира – Your Girlfiend’s Girlfriend от Metalhead Brewing. Много силно представяне, пих я наливна 2 пъти, супер е. Пазя си и една бутилка в хладилника. Имам 2 забележки само – със сигурност не е NEIPA, нито прочит на стила, и както вече казах – пак е силна. Наречете ме слабачка, но лятото чука на вратата и ми се иска да мога да изпия повече от 2 малки бири, без да падна.

Един коментар към “Баси кефските щъркели”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *