Бирени събития, които посетих през септември

Септември започна с фалстарт за мен по отношение на бирените събития, но пък беше забавно. На 6-ти септември, в празничния ден, се отправихме с приятели на пътешествие с влак до Пловдив, където да посетим Plovdiv BeerFest 2017. С влак, за да сме отговорни. Откриването на феста беше обявено за 06.09 и тук беше първото недоразумение, защото като работно време на феста беше посочено 11:00 ч. – 23:30 ч., което явно не включваше първия ден. Освен това локацията беше Младежки хълм и ние като непловдивчани се катерихме по хълма в жегата, за да видим, че фестът се подготвя от другата страна в подножието му. На момента понахраних доста, но в момента ми изглежда почти забавно. В крайна сметка веднага се отправихме към бирария Jägerhof, поне да сме в баварска обстановка.

Следващото събитие беше Октоберфест София 2017 – противоречив фест заради настроенията при обявяването му. Входът от 18 лв., включващ 1 л. фест бира и 1 бретцел, скандализира обществото и много хора го бойкотираха. Аз съм със смесени чувства. Входът винаги „отсява“ аудиторията, но в случая я отся прекалено много. В Ценообразуването, като маркетингова дисциплина, доста се засяга темата за психологическата граница при цените. Тук си мисля, че проблемът беше точно такъв. Не че няма да изхарчиш тези пари, но е неприятно да ти ги налагат. Задължителният праг на консумация е вариант, но в случая входът беше повече. Както и да е, това е проблем на организаторите, които бързо премахнаха входната такса и удължиха събитието, но като че ли беше късно. Бирата на феста беше Arcobrau – типична ОК фест бира. Храната – традиционно баварска. Немски DJ в lederhosen, пеещ странни песни. След няколко бири всичко си идва на мястото, а киселото зелце помага много. Интересното е, че много хора си деляха еднолитровата халба, тъй като по-малка не се предлагаше. Дали въпросът е финансов или пък на липса на тренинг – не мога да кажа, вероятно и двете.

Може би най-интересно лично за мен беше представянето на бира, създадена в колаборация межу Mikkeller и метъл бандата Mastodon, в бирен магазин Nosferatu. Бирата е sour – farmhouse IPA. Има много приятен и освежаващ леко кисел вкус. Според описанието в събитието има „нотки на бретаномицес и сладко-тръпчив вкус на маракуя“. Тъй като не знаех какво е първото, проверих и се оказа, че бретаномицес са някакви зловредни дрожди при виното, които причиняват странен вкус. По принцип тези бактерии са някакви диви и лоши, но в пивоварството се използват за някои стилове с кисел вкус. Най-общо бактерийките си хапват захари и отделят млечна киселина, влияеща върху вкуса. И те така – леко кисела бира, чийто кисело-стипчив вкус отдавах на плода, а то какво било. Дегустацията премина при засилен интерес и силно слушане на Mastodon, а даже се наложи и извънредна доставка.

#BeerOfTheDay #CraftBeer #Craft #Beer #Mastodon #MotherPuncher #PassionFruit #IPA #Love #Mikkeller #Nosferatu #Metal

A post shared by Petar Marinov (@marinov.design) on

София StrEAT фест – какво да кажа… явно рекламата е сработила толкова добре, че даже и организаторите не са очаквали. Огромни опашки за вход, както и за допълнителни талони… Няколко думи за механиката – плащаш вход от 10 лв., който включва 5 талона (бакхуса) за консумация. Те са крайно недостатъчни, което не съобразихме на входа, а по-навътре се оказа, че можеш да плащаш само с тях. По-интересното беше, че тези талони са ограничен брой, който в един момент свършва, и ако търговците не отидат да предадат натрупаните при тях, просто талони няма. След дълго чакане да влезем, хапнахме и нямахме повече бакхуси да си купим бира. След около 30 минути чакане просто си тръгнахме. Ма моля ви се, няма нужда да се открива топлата вода, вижте на готово как го правят в „белите държави“, в които даже няма и расизъм. Иначе имаше добра селекция от 100 бири и Brewforia. А турският щанд превзе феста и с миризма на скара, и с желаещи.

И те така. Септември мина и замина, чакаме с нетърпение какво предстои още през октомври.

Един коментар към “Бирени събития, които посетих през септември”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *