БИО бири

Със сигурност не съм от най-био хората, поне не и от тези, които купуват биопродукти. По-скоро съм фен на домашната храна и на всичко, което идва от градината и грижите на баба. По отношение на бирата залагам основно на качеството за сметка на количеството. Опитът ми с купени биопродукти се свежда горе-долу до едни вкусни сурови курабийки, на които попаднах скоро, паста за зъби и един странен кокосов чипс. Биобира или безглутенова съм пила по случайност 1-2 пъти.

На 26.01 присъствах на дегустация на биобири, организирана от МЕТРО България. Събитието се проведе в МЕТРО Академия – мястото за провеждане на кулинарни курсове както за професионални готвачи, така и за любители, а и за дегустации. Бяха представени 11 бири от асортимента на веригата, които отскоро могат да се намерят в биосектора във всеки МЕТРО магазин. Започнахме със стандартни лагери и вайсове, преминахме през ейлове и завършихме със стаут. Имаше безглутенови, както и безалкохолна бира – поздрав за един приятел, който казва, че пиенето на безалкохолна бира е като да се целуваш със сестра си – същото усещане, само че просто не е редно.

 

Ето и самите бири в реда на тестване:

 1. Edelguss, Brauhaus Gusswerk – helles – lager
 2. Zum Wohl, Brauhaus Gusswerk – светъл лагер, без глутен
 3. Öko Ur-Pils, Rother Bräu – немски пилзнер
 4. Ekо̀, Birra Morena – лагер
 5. Öko Ur-Weizen Alkoholfrei, Rother Bräu – безалкохолен вайцен
 6. Weizenguss, Brauhaus Gusswerk – hefeweizen
 7. Wiener Lager, Brauhaus Gusswerk – Vienna lager
 8. Steinbier, Brauhaus Gusswerk – традиционна немска бира
 9. Green Betty, Brauhaus Gusswerk – тъмна, с подправки
 10. Austrian Amber Ale, Brauhaus Gusswerk – amber ale
 11. Die Schwarze Kuh, Brauhaus Gusswerk – imperial stout

Последните 6 си струва да се опитат, ако сте „ловци“ на бира. Останалите са съвсем стандартни.

На мен лично най-много ми допаднаха тези:

Green Betty от Gusswerk – приятна тъмна бира, малцова, карамелена, може би една идея по-сладка за моя вкус, но в послевкуса сладостта изчезва.

 

Die Schwarze Kuh отново от Gusswerk – имперски стаус с ликьорен аромат, вкус на шоколад и кафе. Една идея по-рядък, отколкото ми се искаше.

 

Честно казано, не открих някаква съществена разлика във вкуса, спрямо „нормалните“ бири, което всъщност е очаквано – вярвам, че с малки изключения пия бири, за чието производство се ползват много качествени съставки, макар и не био.

Според мен таргетът на биобира се свежда до 2 групи. Първата е съставена от хора, които употрябват основно биопродукти и за тях е важно да знаят, че съставките в бирата им са не просто качествени, а наистина отгледани биосъобразно и с необходимите сертификати. Втората група са такива като мен – хора, които биха тествали тези бири, но не толкова от някаква здравословна гледна точка, а колкото за експеримент и за добавянето на още няколко „завоевания“ към списъка. Дали бих пила биобира всеки ден – по-скоро не. Но ако търсите нещо разнообразно на рафта между стандартните предложения, то си струва да опитате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *