Терасата

Тераса, балкон или просто малката ми джунгла. Няма по-приятно място привечер, когато уморени от работа се прибираме вкъщи. Градският шум е намалял значително, лястовичките и други птички чуруликат и се гонят и всичко става спокойно и идилично. Слънцето е още високо, но не пече директно, точно да изпиеш една бира (поне) на терасата. Това място е важно за мен и се опитвам по всякакъв начин да си го направя красиво и удобно.

Освен липата, която расте в непосредствена близост, навън през пролетта изкарвам и много саксии, особено с топло- и слънцелюбиви растения. Това е времето, в което сукулентите ми избухват, понякога и цъфтят. Ето някои от приятелчетата от по-близо.

Красивата Азалия, в момента доста раззеленена, цъфти с бели цветове. Наскоро реших да започна да торя растенията и ползвах Лактофол за орхидеи, азалии и рододендрони. За 2-3 седмици листата станаха тъмнозелени и лъскави, а вече има и няколко пъпки. Миналата година цъфна в края на лятото, ще видим сега какво ще стане.

Това прекрасно бунтарче не може да бъде удържано в саксия и избухва буквално. Подозирам, че е алвортия – комбинация видове на алое и хавортия, но само мога да гадая. Листата имат тънко восъчно покритие и затова леко синкав оттенък. Има формата и бодлички като на алое, а в същото време малки бели изпъкнали топченца, както при някои хавортии.

Една от любимите ми хавортии (може би Haworthia Attenuata). Тази бяла украска е много красива и прави растението космическо. 2 пъти съм я виждала да цъфти – първо изниква дълго стъбло, което се разклонява и от него се появяват малки бели цветчета.

Ето и другия ми вид хавортия (може би Haworthia Limifolia) – едно от първите ми растения (по-голямото, вдясно). В началото имах леки съмнения дали е истинско, защото листата му бяха много твърди и прилизаха на пластмасови. По-малкото е издънка на първото, която пресадих. Иска слънце и цъфти всяка година в края на май – отново с дълго съцветие и дребни бели цветчета. Тази година не ме удостои с честта.

Echeveria Chinensis е следващата красота, която ми радва очите с подредбата на на листата си. За отрицателно време порасна много на височина с правилна розетка.

Това красиво растение (вид Sempervivum) обикновено живее по покриви и каменни дувари, но от известно време и на моя балкон. То може да се отглежда навън и оцелява, дори затрупано със сняг. Цъфтящо е, но все още не съм имала щастието да го видя с очите си при мен.

Това също е вид Sempervivum се отглежда на открито. Всички тези се появиха от едно основно растение, двойно по-голямо по размер. Миналата година то цъфна с невероятни розови цветове, след което изсъхна. 

Много харесвам различните видове седум, защото придават красота и звършеност и лесно се комбинират с други растения. Тази година имах и нежни бели цветчета.

Алоето е страхотно с дебелите си, наситено зелени листа. То също цъфти в оранжев цвят, но моите са твърде малки.

На вашето внимание – кактусът Мирчо. Той може би е Golden Barrel кактус, които изглеждат доста по-различно в дива среда. Тъй като го сложих в по-дълбока саксия, сега в момента расте на височина, след което се закръгля и настрани. Бодлите му са… меко казано опасни.

Захванах си от тези приятелчета в началото на лятото и мисля повече да не го торя, защото за месец станаха огромни! Изключително лесно се разсаждат чрез отчупено клонче. Всички те са различни видове Tradescantia  или Jew plants и се подходящи да се отглеждат във висящи саксии.

Това с пъстрите листа е Tradescantia zebrina и расте с невероятни темпове. всяко случайно отчупено клонче просто се слага в саксията и започва да расте.

Зеленото мъхесто растение е Tradescantia Sillamontana и изглежда като покрито с паяжини. Цъфти също с малки розови цветчета. 

Лилавото е Tradescantia pallida и цъфти с нетрайни розови цветчета, но пък доста продължително, като всеки ден цъфти ново и до края на деня прецъфтява.

От скоро имам и Snake Plant (хлорофитум), благодарение на Ники:

Общо взето това са приятелите, които живеят на терасата. Не знам какво ще правя зимата и къде ще ги прибера всичките, но ще му мисля по-нататък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *