Масичка със сукуленти

Ще ви разкажа за една много приятна идея за дома, която можете да реализирате с минимален бюджет. Става въпрос за най-обикновена IKEA масичка, която можете да преобразите в невероятно свежа масичка с вградени сукуленти! Идеята не е моя, вдъхнових се от това видео:

Важни неща, които да имате предвид преди да започнете:

  • имате ли място с достатъчно светлина, на което да поставите масичката;
  • в какъв съд ще поставите растенията;
  • почва и дренаж.

Разбира се, както с всички идеи и рецепти, не се сдържах да добавя нещо от себе си, да попроменя някои неща. Много важно е да отбележа, че реализирахме проекта с Петър, който ми помогна много с мъжка сила, където беше необходимо.

И така, понеже вкъщи имаме 4 бели масички IKEA, не ни трябваше много убеждаване да тестваме какво ще се получи с едната. От клипчето не ми хареса реализацията с найлоново фолио под почвата – не ми изглеждаше чисто, а и си представях как постоянно ще има пръст отстрани по масата, направих първата модификация. Използвах две прозрачни пластмасови кутии от бонбони Ferrero Rocher – те са правоъгълни и поставени една до друга, образуват квадрат. Съответно и отворът в масичката трябваше да е квадратен.

Със сигурност изберете качествено макетно ножче – нашето не беше такова и рязането беше трудно, имаше някакви изкривявания. Иначе вътре масичката е точно както в клипа – картонена. За да скрием кривите ръбове на отвора, Петър развали една  подложка за чаша от малки дървени парченца и облицова ръба.

Подбрах някои ешеверии, с които разполагах и ето какво се получи:

#succulents #succulent #echeveria #ikeatable #ikea #ikeahacks #doityourself #diy #succulentlover

A post shared by Desislava Kancheva (@plantsvsbeers) on


Много красиво стана, голяма радост, но след 2-3 месеца ми се наложи да го разваля, защото имах проблем с растенията. Както сте забелязали от снимките, някои от тях имаха леко измъчен вид, защото бяха изминали доста дълъг път. Първо бяха декорация на сватбата на най-близката ми приятелка. Предполагам, че са били пресаждани и т.н., за да паснат на украсата. След което аз измолих да си взема някои, но от сватбата заминахме на море за седмица и съответно размъквах сукулентчетата в кутия до там и обратно. Определено бяха травмирани и им липсваше светлина на масичката, защото започнаха да стават дълги (т.нар. leggy) и да губят листа. Пресаждах, разменях, някои загинаха и накрая реших да се откажа.

Много трябва да се внимава и с дренажа в съдовете. Сложих камъчета и миди на дъното, отгоре малко почва и после пак камъчета. Вероятно щеше да се получи по-добре с камъчета и по-песъчлива почва. Както при всички сукуленти, поливането е критично. За жалост, все още се уча на това.

В момента масичката ми изглежда така:

Цялостно имам проблем със светлината и липсата на място за всички саксии до прозорците вкъщи, заради което някои от растенията ми страдат – както се вижда и с Лунното камъче вдясно на снимката. Но това е друга тема.

Ще се радвам да разбера какво мислите за идеята и бихте ли я направили в дома си. Какви растения бихте използвали? Много бих се радвала на съвети за справяне с „изцулелите“, както баба казва, сукуленти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *