Направи си сам: Кашпи с канап

Напоследък доста си мисля по темата за рециклирането и пластмасовите отпадъци, които създаваме всеки ден. Всъщност винаги съм обичала преизползването на различни пластмасови кутии, кофички от мляко и т.н., и нямам нищо против кутия от сладолед, пълна с домашни сърмички. Стига да са домашни обаче. Признавам, невинаги измивам и запазвам пластмасовите съдове, но когато мога и са от по-дебела пластмаса, гледам да го правя. Това е доста полезно, когато отглеждаш цветя, защото винаги имаш под ръка импровизирана саксия за някое ново попълнение. Разбира се, не искам на саксиите ми да пише „кисело мляко Верея“, затова ги скривам в красиви най-често керамични кашпи.

Наскоро в къщата на едни приятели видях страхотна идея за кашпи, която ме вдъхнови и ми хареса, защото е лесна, ефектна и свързана с преизползване на пластмасови кофички. Ако разполагате с такива, по-добре не ги изхвърляйте, защото може да им намерите много по-добро приложение.

Какво ви трябва:

  1. пластмасова кутия / купа / кофичка
  2. канап, много канап
  3. двойно лепящо тиксо
  4. ножица

В конкретния случай използвах кутия за салата от доставка от Хепи – сещате се, от черна пластмаса, доста по-стабилни от стандартните за еднократна употреба. Самата кутия, или по-скоро купа, е с доста добра форма за кашпа.

Залепих няколко ленти двойно лепящо тиксо, които да придържат канапа. Вероятно можете да използвате и сериозно лепило, по-скоро не моментно, или пък топъл силикон. Отдавна обмислям да си купя пистолет за топъл силикон, само не знам дали няма да разтопи такава тънка пластмаса.

След което започнах да намотавам канапа около бъдещата кашпа. Става малко бавно, но в това е идеята на заниманието – да си дадем време за размисъл, да се насладим на нещо, което правим със собствените си ръце и да направим дома си приятен и уютен с декорация, изработена от нас самите.

Реших да „облицовам“ и ръба на купата, като за целта изплетох плитка от канап. Ако навиването на канапа ви се стори пипкаво, по-добре не си причинявайте това! 🙂 В крайна сметка се получи това:

Веднага вътре настаних няколко клончета от подивялата Tradescantia.

Има хиляди вариации – с по-дебели въженца, с различни цветове, с прежда – общо взето само въображение и малко свободно време ви трябват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *