House of Plants

През изминалото лято получих като подарък (да, знам, получавам страхотни подаръци!!!) книгата House of Plants от Каро Лангтън и Роуз Рей. Това е не просто книга за домашни растения, а един пътеводител за уюта у дома, постигнат чрез красив дизайн и, разбира се, много зеленина.

Много е приятна за четене – редуват се кратки абзаци и невероятно красиви илюстрации – основно снимки. Книгата е на английски език. Преди да я прочета съм я разглеждала хиляди пъти, защото просто нямах търпение. И със сигурност периодично отново ще я разглеждам за вдъхновение.

 

Каро наследява от баба си къща, а в последствие се оказва, че неразделна част от къщата са и нейните обитатели – кактуси, сукуленти и тропически растения, всяко от които намерило своето точно място и станало неразделна част от дома. Така започва всичко.

House of Plants действително е пътешествие, започващо със самата философия за зелен дом и познаването на растенията, преминаващо през много съвети за правилни грижи за различните видове и завършващо с правилното разположение на основните типове растения.

 

Със сигурност книгата е подходяща за начинаещи любители на зеленината у дома, защото дава много основни познания за лесните за отглеждане в градска среда растения – кактуси, сукуленти и тропически растения. Освен, че ни запознава с основните типове растения и с най-важните грижи за тях, в House of Plants ще намерите и много практически съвети – как да си направим кашпи от бетон, които изглеждат много готино и пасват страхотно в различни стилове интериор, как да направим сами различни видове почвени смеси и домашен разтвор за подхранване на растения без химия, как да си изработим макраме и химели за висящи растения.

 

 

За мен по-ценното в тази книга е атмосферата, която създава. Много е успокояваща – усещането за цялата тази красота и минимализъм, които се излъчват от всяка страница чрез дизайна и оформлението, чрез стила на писане и, разбира се, чрез невероятните фотографии. Много ми напомни на книгата „Малък наръчник по Хюга“ – съвсем спокойно може да се прочете на един дъх за един следобед. Ако тръгнем от това какво всъщност е хюга – симбиоза от уют, спокойствие и щастие, ще стигнем непременно и до House of Plants – нали именно чрез растенията и домашното градинарство ние се успокояваме, създаваме си уют, грижим се за нещо, но най-вече за нас самите. Защото всъщност ние имаме по-голяма нужда от растенията, отколкото те от нас.

 

 

А аз съвсем скоро започвам да чета следващата страхотна книга за растения, която получих наскоро за рождения си ден – да, няма по-ценно нещо от хората, които са около нас, познават ни и знаят какво ще ни направи щастливи. Тя е Evergreen – Living with Plants.

 

Очаквайте мнение и за нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *