Flower Power – подарък за любителя на растения

Всеки, който отглежда растения, знае, че колкото и да му се получават нещата, все някога се появява растението-каприз, за което каквото и да правиш, не можеш да угодиш. При мен се е случвало не един и два пъти. Как ви се струва идеята да имате малък съветник, който да ви изпраща напомнящи известия на телефона кога да полеете растението или пък да го преместите на по-слънчево място? Някой, който знае точно как се движат температурата, влажността, светлината и подхранването на дадено растение, спрямо необходимата му среда за живот.

Е, има го и това чудо! Дами и, надявам се, господа – Flower Power! Този малък сензор, създаден от Parrot (много по-известни с дроновете си), се поставя в саксията или ако го отглеждате навън – в почвата около растението. Има си батерия и измерва условията на средата, след което вие можете да ги видите в мобилно приложение за iOS или Android.

Най-общо вие вкарвате растенията си в свой списък и прикачвате устройството към някое от тях, което искате да следите. В самия app си има и база данни с видове растения, от които да изберете какво точно е вашето. Списъкът е доста слаб по мои наблюдения и липсват адски много растения. Първоначално сигнализирах за липсващите видове, после видях, че няма смисъл. Обикновено избирам някой вид растение, което максимално прилича на моето, за да видя какви условия се изискват.

Ето няколко екрана от самото приложение – тук например се вижда влажността на почвата към даден момент:

 

Ето и екран за температурата в момента:

Тук пък можете да видите статистика за светлината – ясно се вижда кога смених мястото на саксията през юни:

 

Недостатък: Първоначално не беше така, но после промениха интерфейса, с цел да имаш повече от едно устройства. Ако следиш дадено растение и в един момент му хванеш цаката и искаш да преместиш устройството при друго зелено приятелче, то трябва да изтриеш настоящото растение от личната ти градинка, защото поне аз не виждам опцията да прехвърлиш Flower Power на друго растение.

За кого е Flower Power – за всеки, който обича растения! Това е чудесен geek подарък, предвид че устройството не е много познато. Помагало ми е доста с растения, които са нови за мен и усещам, че нещо не им е наред, но не знам точно какво. Аз лично много се зарадвах на този технологично-растителен подарък, който получих за Коледа 2015!

В момента Flower Power ми помага най-вече за поливането на моята кофичка със сукуленти, в момента намираща се на терасата. Има си дренаж, дори преди няколко дни го обновявих, както и растенията в нея – оставих само 3 вида ешеверия и седум, както и бебета Moon Stone от листа. Та сега ми е малко трудно да преценя кога да поливам, предвид че кофата е дълбока и дори отгоре да изсъхне, вътре се задържа влага.

 

Можете да намерите Flower Power в поне няколко български онлайн магазина, като се надявам да съм била полезна, ако се чудите дали има смисъл да купите това смарт устройство.

Един коментар към “Flower Power – подарък за любителя на растения”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *