Ефикасен разтвор срещу листни въшки

Имам няколко външни сукуленти – някакъв седум, зелен и червен дебелец (семпервивум), които бяха нападнати от едни дребни черни листни въшки. Понеже са външни растения – обикновено можете да ги срещнете върху каменни дувари, че даже и на покриви върху керемиди, в улуци и т.н., аз запазих спокойствие, защото си мислех, че не е фатално.

И преди се е случвало през есента да се появят тези гадове, но после зимният студ да ги убие и край. Този път обаче станаха твърде много и покриха най-младите листенца и сърцевината на розетките. Въпреки че и седумите, и семпервивумите са изключително издръжливи, зимата замръзват, после през пролетта се подновяват, тези въшки доста ги изтормозиха и започнаха да линеят. Листенцата се набръчкаха, буквално тия гадинки им изпиха живеца.

Пробвах да пръскам с химия – никакъв ефект, само ги изкъпах тия въшки. Да не говорим, че с въпросния препарат убих поне 2 кактуса, защото единият имаше акари, а другият – бели щитоносни въшки. След напръскване, бодливковците се свиха и изсъхнаха. Трагедия.

Потърсих малко информация по темата как да си направя домашен разтвор и попаднах на тази информация.
Реших да пробвам варианта с тютюн, защото ми се стори най-зъл, а и не знаех точно с какви въшки се боря. Понеже не ми трябваше количество разтвор в литри, намалих дозата по следния начин:

  • 5 цигари – натрошени, да остане само тютюнът.
  • 125 мл вода

Тази смес преседява 2 дни. След това добавих:

  • още 125 мл. вода
  • 1 капка течен сапун

Внимавайте къде пръскате растенията, защото разтворът е кафяв и цапа. Още след първото третиране имаше 95% смъртност. След още 2 седмици напръсках отново и сега имам щастливи и жизнени приятелчета, даже две от тях цъфнаха:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *