Детска градина за сукуленти

Първо си купувах, после събирах от разни места, накрая започнах да размножавам. Сега правя и трите. 🙂

Както сигурно знаете, сукулентите са страхотни по безброй причини и една от тях е сравнително лесното им размножаване. Начините са поне няколко:

  • чрез „издънки“ – нови малки растения, които избиват около възрастното;
  • чрез отчупване – примерно някакво клонче, което си пуска корени;
  • чрез листа – отчупено листенце, което пуска коренчета и от него излиза цяло ново растение.

За мен лично най-интересно е чрез листа. Досега имам един успешен опит и няколко не толкова. На много места можете да прочетете, че ако имате някакъв сукулент, чието стъбло става дълго, най-вероятно заради липса на достатъчно светлина, то можете да отделите листенцата му и да го размножите.

Сукулентите са много издръжливи и явно това е техният начин за оцеляване и превземане на планетата – всяко листо, което случайно съборите, може да даде живот на ново самостоятелно растение. Разбира се, с повече търпение.

Листенцето се поставя върху почвата, без да се покрива с нея. Ако условията са благоприятни (което още не съм установила на 100% кога се получава), листото започва да пуска коренчета – много често са червени. Те врастват в почвата и от основата на листото се заражда ново растение – малки листенца, които си сформират нова розетка. Тествала съм и да заровя основата на листото, но само с едно ми се получи.

 

Много e пипниво и невинаги се получава, но пък е много радващо. Аз съм пробвала с Moon Stone и Echeveria Elegans / Mexican Snowball. Честно казано в един момент бях полудяла да търся латинските имена на цветята, но се убедих каква каша е с тези видове и различаването им и се отказах бързо.

След като успях да отгледам малка Ешеверийка по този начин и тя поотрасна, реших да я пресадя. Вероятно тогава съм я наранила и изведнъж стъблото й кльопна на една страна – беше започнало да изгнива! След кратка паника отрязах стъблото до здраво и поставих растението във вода, с последна надежда да пусне коренчета. Не след дълго се случи чудо и те се появиха. Сега расте щастливо обратно при майка си, от която взех листо.

Имам и още един успех. Бях отписала това растение:

 

 

 

 

 

 

 

В последствие почти всичките му листа опадаха, дори и тези по върха. Изнесох го през май на терасата и се оказа, че там много му хареса! Разклони се с 5 нови розетки, които си пускат коренчета и сега изглежда много по-добре. В момента вече съм засадила отделните розетки и са миниатюрна туфичка.

Какво да ви кажа – експериментирайте, ако имате възможност, не е интересно само да се купуват растения. Много по-голямо удовлетворение носи да създадеш нещо и да го гледаш как расте, защото си му дал шанс.

Един коментар към “Детска градина за сукуленти”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *