Пивоварница Каменица

Пивоварница КаменицаМайските ми бирени приключения включват още едно място – пивоварница Каменица. На мястото на едновремешната бирена фабрика в Пловдив, от която е запазен само гигантският комин, съвсем наскоро се появи ново място. Чух, че местните му казвали „Комина“. Всъщност заведението с бира, сварена на място, е доста приятно и явно това е отговорът на Каменица на цялата тази „ИПА“ истерия на българските масови бири.

Пивоварница Каменица

Пивоварница Каменица

 

Интериорът е доста приятен и модерно направен, не е пестено. Всичко е в посока да изглежда крафт – от варките (твърде лъскави, за да се ползват) до сервитьори и бармани с престилки. Попаднахме там в неделя вечер, което, предполагам, не е най-натовареното време за това място.

Пивоварница Каменица

 

Имаше 5 вида наливна бира, направена на място и предлагана се само от кран, поне засега – пилзен, хефевайцен, светъл ейл, NEIPA, портър. Започнахме с дегустационен сет от 4 бири – гореизброените, без пилзена. Нещо, което ми направи впечатление – сервитьорът услужливо предложи да ни разкаже за стиловете, преди да сме поръчали, но после, когато ни донесе тестерите, не каза и дума коя коя е. Ако някой опитва за пръв път тези стилове, би било полезно да му се разкаже какви вкусове да търси. Приехме предизвикателството, като за различаването на Hefeweizen и NEIPA само по цвят, наистина се изискваха по-специални умения. New England беше доста по-тъмна и не толкова мътна, докато вайценът изглеждаше сочен. Иначе подредбата в сета следваше подредбата в менюто.

Ето и накратко впечатления:

Хоп-троп – NEIPA с тропически аромат, ананас, доста сладка, медена, липсва горчивина. Не е достатъчно мътна, на пръв поглед я обърках с вайса.

Spice Weiss – вайс с чубрица. Усещат се подправките в аромата, дори са малко натрапчиви, свежа е, усеща се бананов привкус.

Tepale Ale – хитро име за pale ale под тепетата. Липсва горчивина, пилзнерът им е по-горчив за сравнение. Все пак е приятна.

Brew-нетка – портър с аромат на препечен опушен малц, горчива, приятна изненада. От опитаните ми допадна най-много.

Brew-нетка

 

Chilzen Pilzen – доста приятна, на фона стандартната Каменица. Храната беше супер – добре подбрани ястия, които могат да се комбинират с предлаганите бири. В заключение – добър опит, Каменица. На фона на масовите бири – наистина им се е получило добре, макар че има още много какво да се желае от изброените по-горе бири. На всички дадох оценка около 3.5 в Untappd, като от значение за мен беше производителя, съотношението цена-качество и малко поощрение за старт. Чух и положителни, и негативни мнения. Според мен е важно да се развива пазарът, но да му се представят сравнително точно стиловете, защото иначе трудно някой ще предпочете нещо различно пред двулитровката. Освен ако целта не е да се откажат хората от крафта, разбира се. 🙂

Тези бири със сигурност не са конкуренция на топ крафт пивоварните, но са добро начало да минеш на следващо ниво.

И още малко разсъждения – колкото и да е малък пазарът на крафт бири у нас, това си е една таргет група от хора, готови да плащат много за бира. Качествена бира. Всеки би имал амбиции да влезе в полезрението на този таргет, защото ако нямаше крафт, вероятно тези хора щяха да пият Старопрамен, Столично, Стела Артоа, Хайнекен и т.н. Сигурна съм, че се е отразило на премиум брандовете, затова и тепърва ще се нагледаме на експерименти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *