Какво пих и беше ОК #9

Публикация, посветена на мъже-русалки, гаргойли и анархия.

През последния месец тествах доста нови бири, основно oт пивоварните Stone и Anarchy Brew Co. Няма какво да увъртам, направо започвам с тези, които ме впечатлиха най-много, но преди това по няколко думи за пивоварните.

Stone Brewing отваря през 1996 г. в Сан Диего, Калифорния. Пивоварната е 9-та по големина в Щатите и е сериозно име в крафт средите. Техните бири, които намираме в България, са от подразделението им в Берлин. Избрали са името „Stone“ заради символиката му – сила, стабилност, естествен материал. После се появява и Гаргойлът – гротескното съществено, издялано от камък, което в архитектурата е известно и като водоливник, защото е служело за отвеждане на вода от покривите на сградите. Тези същества може да са различни видове, но най-често са грозни и плашещи, за да гонят злото. Според Stone, в техния случай демоничният им Гаргойл гони евтините съставки, пастьоризацията и химическите добавки – съвременните зли духове на бирата.

Anarchy Brew Co са от доста по-скоро в играта – от 2012 г. Техният асортимент бързо се разраства и включва различни и интересни бири – от пропитите с цитруси session бири, през IPA с киви и лайм, до кафени Breakfast стаутове. Кеновете им имат доста приятен дизайн, от който освен да ми гръмне Anarchy in the UK в главата ми идва веднага да си отворя един.

Flying Dutchman, очевидно, е холандска пивоварна, но всъщност не е точно холандска и е по-скоро номадска бирена компания. Всичко започва още през 80-те, когато действително един летящ холандец – Ronald de Waal, започва работа в холандска пивоварна, но не след дълго любовта го отвежда във Финландия, където започва работа като русалка (или може би русал) в увеселителен парк, за да се прехранва. Абсолютен крафт пионер на финландския пазар, след години работа с крафт пивоварни, накрая той зарязва всичко и става крафт пивовар номад. Добре му се е получило, спор няма. 

Urban Assault от Anarchy Brew Co – „много яка бира“ е най-краткият начин да я опиша. Американски светъл ейл с 5% алкохолно съдържание, приятен цитрусов аромат и вкус, силна горчивина и добра плътност.

Beast of the East от Flying Dutchman – на бутилката е казано „има вкус все едно се биеш с руска мечка“. По-точно определение от това едва ли би могло да бъде дадено. Убийствен руски имперски стаут – гъст, с кремообразна светлокафява пяна, черен на цвят. Вкусъти ароматът, са шоколадови. Усещат се още кафе, чили, ванилия. Сладка е, но финалът е по-скоро горчив.

Ruination Double IPA от Stone – супер силен аромат на хмел, който се усеща на 20-30 см. от чашата. Много горчива с цвят на светъл кехлибар и плаващи частици, които по-скоро приличат на такива от охмеляване, отколкото на парчета мая.

Boot Boys от Anarchy Brew Co – brown ale с кехлибарен цвят, приятен карамелен вкус, но без излишна сладост, финалът е леко горчив. Важи.

Arrogant Bastard Ale от Stone – наистина арогантна бира! Червеникава на цвят с малцов аромат. Горчилката в послевкуса беше толкова силна, че се сгърчих буквално. Малко арогантност никога не е излишна, особено когато така бързо те кара да се освестиш.

Очаквайте скоро още интересни неща за пиене от тези пивоварни, за които да разкажа, защото тествах и наистина има супер попадения.

Ако това ви допада, вижте още:

Какво пих и беше ОК #8

Какво пих и беше ОК #7

Какво пих и беше ОК #6

Един коментар към “Какво пих и беше ОК #9”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *