Какво пих и беше ОК #4

Последната седмица беше изпълнена с интересни неща за пиене от бирения свят и не само. Освен няколко разкошни бири, които имах щастието да опитам, посетих и Whiskey Fest Sofia за поредна година, така че в тази публикация ще си позволя да засегна и темата за огнените напитки.

Ето и малко бирена статистика:

  • 3 от 5 са от Omnipollo
  • 2 от 5 са опитани в Eggbar
  • Най-ниската оценка в Rate Beer е 94, а най-високата 100

Започвам с Original Texas Pecan Ice Cream – колаборация между Omnipollo & Buxton.

Няколко думи за имената зад тази бира – Omnipollo са gipsy пивовари от Швеция със собствен крафт бирен бар в Стокхолм, започнали през 2011 г., а Buxton е пивоварна от UK, основана през 2009 г. И двете са добре познати в крафт бирените среди с жестоки попадения.

За бирата – много „питателен“ имперски портър с лактозна сладост, придаваща му вкус на разтопен млечен сладолед с пекан. Сладък, ликьорен, ядков – много комплексен вкус, бирата си заслужава да бъде опитана, но със сигурност не е питие за ежедневна употреба.

Black Flag Cascadian Dark Ale от Oproer

Oproer е холандска пивоварна от град Utrecht, която си има собствен бар  и веган ресторант. Позиционират се доста в тази насока.

За бирата – чудесен тъмен ейл, на който попаднах съвсем случайно в Eggbar и си избрах просто по етикета и стила, което впрочем правя винаги. Много прилича на стаут без сладки нотки по вкус и плътност.

Barney Flats Oatmeal Stout от Anderson Valley

Anderson Valley – едни от пионерите в крафт бирените среди, започнали през далечната 1987 г. в град Boonville, Калифорния.

За бирата – приятен овесен стаут, с който можете да започнете, ако сте фенове на стила. Овесът определено се усеща и все още се колебая дали това ми харесва, затова ще повторя.

Zodiak IPA от Omnipollo 

Много добър IPA, горчив, цитрусов, плътен, леко мътен, подобно на NEIPA. Страхотна комбинация от Simcoe, Citra и Centennial.

Magnus Opus отново от Omnipollo

Тук „комплексен“ е твърде слабо определение за аромата или вкуса на този имперски стаут. Експлозия от ликьор, канела, ядки, джинджифилови бисквити и какво ли още не. Ако трябва да опиша тази бира с една дума, то тя ще бъде „Коледа“. Можете да я опитате наливна в бар Kanaal.

Whiskey Fest Sofia 2017 – няма да разказвам какви страхотни питиета тествах, но ще кажа само, че това много приятен фест, който посещавам за 4-та поредна година. Ако сте фенове на крафт бири, смятам, че темата с качествените уискита е много близка. Освен че има общо в съставките, то все по-често крафт пивоварни използват бъчви, в които преди това е отлежавало уиски. Също така се прави и обратното – дестилерии изкупуват бъчви от бира, за да създадат по-интересни на вкус напитки. Доколкото успях да разбера, когато се прави това, бъчвите най-често са от IPA или Stout.

Whiskey Fest Sofia 2017 #whiskey #whiskeyfest #whiskeyfestsofia #whiskeyfestsofia2017 #scotch #bourbon #irish #isley #singlemalt

A post shared by Desislava Kancheva (@plantsvsbeers) on

Вижте още:

Какво пих и беше ОК #5 (или не беше)

Какво пих и беше ОК #3

Какво пих и беше ОК #2

Какво пих и беше ОК #1

3 коментара към “Какво пих и беше ОК #4”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *