Какво пих и беше ок #13

Време е за поредната доза готини бири! Този път съм подбрала няколко доста различни стила – от силно охмелени лагер и вайс, през червени италиански до берлинер вайс. Надявам се да намерите нещо полезно, което да добавите в списъка си с неща за опитване.

Boys don’t Cry-o – колаборация между Бял щърк и Бакунин от Русия. Това е ново поколение пилзнер, сухоохмелен с cryoCitra and cryoSimcoe. Cryo хмеловете са обработени по иновативен начин, така че в тях да се запази по-голяма част от смолата и ароматните масла на растението. Бирата е свежа, с цитрусов аромат, сух вкус, отново цитрусов, съвсем леко кисел. Цветът е светъл. Според мен е добро попадение.

Braupakt – колаборация между Weihenstephaner и Sierra Nevada. Още едно добро и свежо попадение за лятото. Не съм особено голям привърженик на вайсовете основно заради по-сладникавия им вкус, но друго си е, когато има повече хмел. Braupakt е вайс с повече хмел. Усеща се цитрус в аромата, но и сладки плодове.

Birra Dolomiti Rossa – преди 2 месеца бях по работа във Венеция и навръщане от летището там се сдобих с няколко бири. Като изключим останалите 3, които бяха голяма щета на фона на цената си, Dolomiti Rossa се оказа доста приятна. Кехлибарено-червеникава на цвят, с аромат на сушени сливи и карамелен вкус.

Явно харесвам червените италиански бири, защото Boca de Basi от Corti Veneziane също много ми беше допаднала на място, в комбинация с пица с промишлени количества биволска моцарела.

White Ghost от Stone – и като съм започнала с вайсове, тествах наскоро и и един Berliner Weisse. Стилът е много интересен и експериментаторски. Бирата е с цвят, аромат и вкус на лимонов сок, много свежа, кисела, усеща се и мед в аромата и във вкуса. Изключително освежаваща и отрезвяваща, не е нещо, което бих пила всеки ден, но е доста интересна.

Вижте още и:

Какво пих и беше ОК #12

Какво пих и беше ОК #11

Баси кефските щъркели

Един коментар към “Какво пих и беше ок #13”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *