Какво пих и беше ОК #12

Време е за поредната доза прилични бири, които можете да опитате без страх. Опитано, оценено, записано, жива съм – всичко е точно. Иначе вече преминах на лятно бирено време – светли ейлчета до 5%, културна работа. Скоро ще пиша и за леки приятни неща в тази категория, на които попаднах.

Hoi Dit Is Hop от Het Uiltje – добре им се получват бирите на тези холандци. Този семпъл на външен вид IPA е с аромат на цитруси, може би грейпфрут най-вече. Приятна горчивина, дори съвсем леки кисели нотки, без сладост. 5.8%, използван е само така приятния хмел Citra.

Het Uiltje Hoi Dit Is Hop #hetuiltje #hoiditishop #uiltje #hop #hops #ipa #citra

A post shared by Desislava Kancheva (@plantsvsbeers) on

О’Hara’s Irish Stout – много лек и приятен стаут. Не е много плътен, алкохолът е 4.3%, вкусът е мек, пяната – кремообразна. Много се дразня на всеобщото разбиране за сезонност на тъмните бири, но и аз самата предпочитам по-леки и свежи неща през лятото. Тази специално е доста пивка и става за употреба в по-големи количества.

Fourpure Shape Shifter – време е и за един класически West Coast IPA с аромат на тропически плодове – манго, ананас, цитруси. Вкусът е горчив, хмеловете (Citra, Mosaic, Centennial и Columbus) се усещат много силно. Juice Box от същата пивоварна ми дойде една идея по-портокалова отколкото си представях, но Shape Shifter е класика. Fourpure е фамилна лондонска пивоварна, която залага на кеновете с цел по-доброто запазване на качествата на бирата.

Mikkeller Weird Weather IPA – че е странно времето напоследък, странно е – да пием по повода. Харесвам New England IPA, заради страхотните цвят и аромат. Малко детско обяснение, но визуално все едно пиеш сок, а е бира. Това творение от Mikkeller има цвят на сок от ананас, аромат на ананас и манго, тревен свеж вкус, като цяло е сладка, с леко горчив финал. Много, много свежа.

Nøgne Ø The Craig Blackberry Porter – след като страшно дълго време се каних да тествам бирите на Nøgne Ø, най-накрая им дойде редът. Пивоварната е норвежка, даже най-голямата в Норвегия, а интересен факт е, че са първият и единствен производител на саке в Европа. Ти да видиш. А сега – за този портър. Аромат на кафе и плодове, вкус на кафе и кисели нотки от боровинки. Харесвам го.

Nøgne Ø New World – още едно добро попадение от Норвегия. Стилът е IPL (India Pale Lager) – американски лагер с щедри количества американски и австралийски хмелове: Enigma, Galaxy и Mosaic. В аромата се усещат хмеловете, вкусът е силен и горчив, а в същото време е лека като лагер.

Ако написаното ви е допаднало, вижте още:

Какво пих и беше ОК #11

Какво пих и беше ОК #10

Какво пих и беше ОК #9

2 коментара към “Какво пих и беше ОК #12”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *