Český pivní festival (Чешки пивни фестивал)

Самото име говори достатъчно за програмата на фестивала – доста сериозен бирен фест в Прага. Ако очаквате екстравагантни крафт бири, по-скоро това не е мястото за вас. Но ако просто искате нещо разпускащо, неангажиращо, фестивален дух, с готини хора, храна и бира – ще се забавлявате със сигурност. Имахме щастието да го посетим през далечната 2014 година и още много ще помня това преживяване, докато не повторя.

Как се решихме – отдавна искахме да посетим вълшебната Прага, освен заради духа на града, и за да пием готина непретенциозна бира в големи количества. След кратко събеседване и без много убеждаване, събрахме се четирима ентусиасти и планирахме пътуването, естествено съобразено с датите на Чешки пивни фестивал.

Обикновено фестът се провежда през м. май и е с продължителност от около 20 дни. Както разбрахме, има и редовни посетители от България.

В Прага е доста лесно човек да се ориентира за градския транспорт, така че където и да сте отседнали, би следвало да можете да стигнете лесно. За да добиете представа за мащаба – площта на феста е около 4000 кв. м. Множество шатри с различна наливна бира и храна. Цената на стандартния билет е около 100 крони (около 7.50 лв.), а вътре бирата се купува с фестивалната валута толар. Разплащането с тази валута е решено доста културно – магнитна карта, в която предварително се зареждат толари (1 толар ~ 30 крони) и с тях се плаща на различните щандове без да се бавиш с пари и ресто.

Цените цялостно в Прага, както и на самия фест са повече от прилични – една бира струва между 2.50 и 4.00 лв. (30-50 крони) в зависимост от мястото, но най-често е под 3 лв. Разбира се, ако сте решили да се насладите на чешко пиво под градския часовник на площада, ще платите около 4-5 лв. за бира.

Специално през 2014 г. имаше над 70 вида (разбирайте марки и типове) наливна бира (основно чешка, но не само), разпределени в огромни шатри. Имаше известна доза стрес, тъй като бяхме в града само за 4 дни. Разбира се, опитахме каквото можахме. В първата шатра ни посрещнаха с приятния факт, че малката бира е 1 л. и от там като се започна… Честно казано, не помня всичко, което се изпи, но ето някои от бирите: Krušovice Mušketyr (задължително тествайте, ако ви попадне), Žatec Ležác 12°, Permon PIPA, Rychtár 12°, Dečín Kapitán 11°, Hostan Svetly Ležak 12°, освен това открихме Černá Hora, Braník  и още, и още. Със сигурност сме пропуснали много попадения, но времето беше кратко, а и тогава у нас се срещаха основно Krušovice, Kozel и Gambrinus. Прост извод – и най-простата чешка бира е 100 пъти по-добра от масовите бири у нас.

В часове на деня, които пропуснахме, има първенство с отбори, които се състезават в дисциплини като Метър пиво – разбирайте дървена стойка с дръжка, побираща ред от 10 бири, които трябва да бъдат последователно изпити на екс от съотборниците, тип щафета. Видяхме доста колоритен шотландски отбор, преминали множество щафети и други изпитания. Клипове няма да споделям по разбираеми причини.

Следобедите свирят групи на живо и даже попаднахме на местна хардкор група – едно куфеене, почти пого, чудничко, само дето и до днес не помня името на бандата. Разбира се, групите са от всякакво естество, а не само джънгър и тресня.

Цялостно в няколко думи: дъжд, слънце, усмихнати хора, странни хора, хубава музика, защо не живея в Прага?, искам пак.

Тук можете да видите и официалния сайт на феста.

Междувременно посетихме и музея на Staropramen с най-важна част –  дегустационния бар. Там пих един Staropramen Granát, доста преди да се появи у нас бирата със същото име, но нищо общо като вкус.

Впечатления и субективни факти общо за Прага:

  • Със сигурност се подгответе с крони, защото еврото го смятат по интересен начин и излиза по-скъпо.
  • През 2014 повечето заведения бяха брандирани с Pilsner Urquell, а не със Staropramen, както ни облъчват у нас.
  • В повечето заведения има по 1-2 вида бира, обикновено светла и тъмна, и в повечето случаи няма нужда да уточняваш марката. Задължително тествайте, ако има местна бира, която се прави за конкретния бар/ресторант.
  • Чешката бира е доста лека и човек може да се изненада от себе си.
  • Има попадения в чешката кухня, но някои неща са доста странни – например Татарак, което нещо като сурова кайма, в комбинация с лук и подправки като за кюфте, но си го ядеш така.
  • Задължително да се пробва козуначено коминче или Trdelník.
  • Ако сте фенове на забележителности, музеи и замъци – има туристическа карта Prague card, която дава достъп до над 50 места с вход и безплатен градски транспорт. С първите няколко замъци, катедрали, музеи сте избили разхода. Не залитайте със забележителностите, за да ви остане време за бира – ние така изпуснахме 2 дни от феста.
  • Чехите не са особено разговорливи, особено на английски. В повечето случаи те разбират, но не отговарят. 
  • Ако не сте фенове на шума и тълпите от туристи, минете 1-2 преки в страни от потока в центъра и се насладете на атмосферата. Тествахме и с ресторант извън центъра и беше веселба, защото нямаше меню на английски, но пък видяхме истински чехи.

Ако тази публикация ви е била интересна, вижте още: Бирен тур в Рим

Един коментар към “Český pivní festival (Чешки пивни фестивал)”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *