Бирен тур в Рим

Е, не беше плануван като бирен, но се получи нещо такова. Накратко – станахме кумове на най-добрите ни приятели, те пък ни подариха пътуване. Ние си избрахме дестинация Рим и не видяхме папата, но пихме Brewdog Self Assembly Pope.

Пътешествието ни се случи през април 2017 в рамките на 5 дни, точно седмица преди Великден. Италия се асоциира най-често с вино и хубава храна, но щом четете това, сигурно знаете, че страната е в топ 5 страни с най-много крафт пивоварни. Според едно проучване е на 4-то място в света и на 3-то в Европа. Ето и малко по-стари данни от сериозен източник.

Да оставим статистиката на страна. Преди да минем по същество, ще дам малко контекст – имахме 4-5 дни, за които се подготвихме доста старателно. Тъй като не си падаме по организирани екскурзии, избрахме трудния начин сами да си направим програмата и в същото време да разполагаме с времето си. Добри приятели ни услужиха с пътеводител за Рим (200 страници) на National Geographic – много полезно четиво, разбираш, че и месец да имаш, няма да видиш абсолютно всичко. Направихме си програма с маршрутите за всеки ден, като подбрахме забележителностите според локацията им. Знаехме всеки ден какво ще гледаме и в коя част на града ще сме, както и в кой бар ще сме.

Не пихме вино в Италия – да, точно така. Но пък пихме много добри бири. Започнахме с едно леко турист-капан местенце – бирария Marconi. Намира се в близост до Папска базилика Santa Maria Maggiore, която впрочем си заслужава да се види. Започнахме с едноименната Marconi Spring IPA – в нея има и ориз, но не ми се стори нещо впечатляващо или различно като вкус.

Другата, която тествахме на това място, беше наливен Pale Ale от Birrificio Angelo Poretti – доста приятен светъл ейл.

На следващия ден имахме планирано посещение във Ватикана, така че и двете места, които посетихме, бяха в този район. Едното е тип закусвалня с невероятни пици – от тези, които седят с подредени съставки върху сурово тесто, което ти изпичат на момента. Самото място е доста малко и има само бар до стената, на който да си хапнеш, но имаше доста бутилирани крафт бири. В Pinsa ‘Mpo! само ядохме, че беше раничко, но пък вижте това:

Друго място в близост до Ватикана е Be.Re. – бар с над 20 наливни местни крафт бири. Страхотен интериор, приятелски персонал, жестоки бири. Този бар ни обърка плановете и се наложи да го посещаваме пак. Тествахме Soul Kiss IPA от Eastside Brewery, Black Source Oatmeal Stout от No Tomorrow и поне още една, която историята не помни. Интересното там е, че има едни много вкусни неща, наречени Трапицино, нещо като пица-джоб, пълнена с вкусотийки.

Следващата ни спирка беше Brewdog барът. Посещавали сме такъв в Брюксел през 2015 и беше много яко. В Рим барът се намира в близост до Колизеума (или Колизея, ако предпочитате). Голяма грешка е да си поръчаш бъргър там – истинско престъпление срещу италианската кухня. Съветът ми е да се ходи там само за пиене. Припомнихме си наливен Punk IPA и затапихме със Self Assembly Pope няколко пъти. Имаше веселба.

Друг готин бар в центъра е Open Baladin. След един кратък опит да го посетим без резервация, на втория се получи добре. Отново много кранове с наливна бира, много бутилки – над 100 вида италианска крафт бира. Тествахме Baladin Niña Bitter Ale и Toccalmatto Skizoid IPA – вАжат. За гладните има и храна – готини картофки с много подправки и домашен кетчуп, както и страхотна моцарела с прошуто.

Има още много места, които трябва да се посетят, но ги оставихме за следващия път.

Някои общи впечатления за Рим:

  • Не всички говорят английски, но пък ръкомахат много. Лесно се разбираш с хората.
  • Ако искаш тишина и спокойствие, не е точното място, трябва да се абстрахираш от всички досадни хора, продаващи селфи стикове, външни батерии, шапки, чадъри, вода и какво ли още не, в зависимост от мястото, часа и времето. Отначало отказвах учтиво на всеки, но те са толкова много, че в един момент става невъзможно.
  • Като цени – бирата почти винаги е 6 евро, независимо дали е крафт или някаква масова. Стандартните неща – пица и паста в непретенциозни места е около 8-12 евро. Виж, ако искаш да си купиш козунак от лъскава пекарна, ще ти трябват 40 евро.
  • Доста е мръсно, много мръсно. София си е съвсем ОК като европейска столица като чистота.
  • По-добре е да се отсяда в центъра или на удобно за придвижване място. Гара Термини е такова, стига да преодолееш първоначалния шок от тълпата наоколо – като всяко комуникативно място, и това е сборен пункт на всякакви съмнителни, нелегални хора, просяци, клошари и т.н. В големи количества.
  • Пресичането на улици е трудно – трябва известна доза безразсъдност, защото почти никой не спира, без значение дали си на пешеходна пътека или свети зелено за пресичане.

Ако тази публикация ви е била интересна, вижте още: Český pivní festival (Чешки пивни фестивал)

2 коментара към “Бирен тур в Рим”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *